söndag 11 maj 2014

Pryl - ryggsäck

Idag är det endast 100 dagar kvar till Kiruna Extreme 2014! 

För två månader sen skaffade även jag en ny rygga att ha till KEX, Tobbe köpte sin lite tidigare. Jag hade sneglat på en hel del olika väskor och leverantörer men ganska fort fallit för OMM's (theomm.com) ryggor. Mest kanske för att jag gillar att det är en tillverkare som är nischad på bergsmarathonutrustning. Framförallt tittade jag på två av deras ryggor, Classic 25 liter och Classic 32 liter. Enda skillnaden (förutom färg) mellan ryggorna är storleken, samt att den större väger några få gram mer.

Eftersom jag redan hade en gammal Everest-rygga på 25 liter så tänkte jag att det mest praktiska vore att köpa den större ryggan även om den mindre verkade mer optimal för KEX. Detta då den större även skulle fungera som dagstursäck med familjen då man behöver lite extra plats. Jag var dock lite orolig att den ev skulle vara aningens stor. Men ibland måste man kompromissa.

Ryggan köptes hos hursomhelst orienteringsspecialisten (olspecialisten.com) och jag passade även på att köpa OMM's kompressions kit, leanweight MSC, som passar till väskan. Att sakerna sitter på plats som de ska och inte hoppar runt betyder mer är de 40 gram extra som kompressionssystemet väger. 

Efter en veckas packande, ompackade, hoppande, joggande och allmänt skuttande hade jag ändå inte fått säcken att sitta bra på ryggen. Den var för lång och samtidigt för smal. All vikt hamnade nere i svanken oavsett hur jag än drog i kompressionsremmarna. Fan. Tur nog var det inte var några probs att byta ryggan hos olspecialisten till den mindre. Tack tack. 

Nu kör jag alltså med OMM's Classic 25 liter samt med leanweight MSC. Det tog några långpass innan den satte sig som den skulle på ryggen men nu sitter den som en smäck! Ryggan har ett inbyggt liggunderlag som man kan ta ut om man inte vill använda det, vilket jag inte kommer göra på KEX. Då väger den 540 gram, (med liggunderlag "duomat" 670 gram). Plus då kompressionskitet Leanweight MSC á 40 gram. Totalt alltså 580 gram för en rygga som sitter som den ska och håller alla atteraljer på plats. Helt ok och helt kompromisslöst! 
/Anders

  Som en smäck! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar